понеділок, 29 жовтня 2018 р.


        Свято Хеловіна в бібліотеці №47.


29 жовтня працівники бібліотеки організували виставку- інсталяцію «Хеловін - переддень Дня всіх святих».










На тюках з сіном були розміщені символи свята –гарбузи,містичні фігурки та книги. 
На виставці представлена книга Сергія Пономаренка «Лысая гора»,в якій автор  через містику та  чаклунство показує основні сюжетні лінії  роману.
Батьки з своїми першачками, перевдягнувшись в костюми містичних героїв,  весело провели свій час.Діти з цікавісттю і задоволенням показували сценки з Дракулою,королевою темряві та іншими героями.
   



















Багато письменників присвятили цьому святу свої  книги.Серед таких: Рей Брэдбери «Канун всех святых» ,Вашингтон Ирвинг «Легенда о сонной лощине» ,Ширли Джексон «Призрак дома на холме»,Рик Янси «Монстролог» ,Карлос Луис Сафон «Марина» ,Рэнсом Риггз «Дом странных детей»,Нил Гейман «История с кладбищем».



Хеловін - це частина англійських традицій, в якій немає нічого поганого. Це свято прийшло до нас із-за кордону порівняно недавно,але швидко здобуває популярність серед нашого населення.
Страшні маски,незвично прикрашені будинки,різноманітні фігури з плодів гарбуза,містика,сміх і веселощі, видурювання смаколиків –це все ,що можна с сказати про Хеловін.

Влаштовуючи це свято в бібліотеці , ми вчимось   пізнавати  традиції інших  країн. 
Це - день вшанування  всіх святих, вечір 31 жовтня – своєрідний поминальний обряд, котрий не залежить від віри, це  день вшанування  всіх святих. Звичайно,традиції  та звичаї,пов’язані з Хеловіном ,дещо чужі і незвичні для нас українців,але емоції  та позитив,  отримані в результаті святкування свята ,дозволять всім людям  розбавити свій  емоційний стан  на цілий день. Читачі з цікавістю розглядають нашу інсталяцію і з задоволенням фотографуються.
Дата святкування Хеловіна в Україні  припадає на 31 жовтня,точніше в ніч з 31 жовтня на 1 листопада.
Історія свята:
Взагалі, свято Хеловін походить від стародавнього кельтського свята жнив і днів мертвих. Традиція виникла більше 2000 років тому. Стародавні кельти, які жили на території сучасної Великобританії, ділили рік на дві частини - світлу і темну (літо і зиму). І коли темна частина змінювала світлу (в кінці жовтня), у кельтів починалися галасливі гуляння - СамайнСьогодні традиції перевдягання в страшні костюми взяли і дорослі. 
Страшний макіаж, костюм привиди або якогось чудовиська, а ще краще, щоб на одязі було побільше "крові", моторошний тембр голосу - і ви готові до вечірки на Хеловін! До речі, свято стало в Україні настільки популярним, що вечірки на Хеловін влаштовує мало не кожен ресторан в Києві і інших великих містах.
На Хеловін також прикрашають будинки гарбузами, штучної павутиною і іншими тематичними декораціями. У такій страшно атмосфері розповідають страшні історії і переглядають фільми жахі Особливою традицією є вирізання ліхтаря з гарбуза на Хеллоуїн. За легендою, ірландський коваль на ім'я Джек зумів двічі обдурити самого диявола і взяти з нього обіцянку відмовитися від посягання на його душу. Це обгороджувало коваля від попадання після смерті в пекло, проте, і в рай він не потрапив і був змушений поневірятися по землі в очікуванні Судного дня. Свій шлях Джек висвітлював шматочком вугілля, який ховав від негоди всередині порожній гарбуза. Англійською гарбуз зі свічкою всередині так і називається - Jack-o-Lantern, що означає "ліхтар Джека".
Батьки з своїми дітьми учнями 1-б класу школи №69 організували  свято Хеловін







Немає коментарів:

Дописати коментар