четвер, 18 жовтня 2018 р.

                         "  Свято Покрови "  

Історія  богословного свята Покрови Святої Богородиці.




















В Україні Покрова -це велике народне свято,але з особливою повагою до нього ставилися запорозькі козаки. Не випадково для святкування Дня українського козацтва обрано День Святої Покрови. 
Козацтво України вважало Пресвяту Богородицю своєю особливою покровителькою. Свято Покрови вперше виникло в Греції. Коли на Константинополь напали вороги й узяли місто в облогу, мешканці зібралися в церкві, щоб вимолити Боже благословення. Опівночі над ними зненацька з'явилася Мати Божа і підняла над головами людей омофор - вишите церковне покривало. Це був знак, який символізував перемогу. Звідси й пішла назва - Покрова. 

Саме ця біла Покрова і стала своєрідним оберегом України.У Запорозькій Січі була збудована церква Святої Покрови. Перед походами козаки молилися святій покровительці й захисниці, щоб вона допомагала їм у боях з ворогами. Куди б доля не заносила козаків, завжди з ними була ікона Пресвятої Покрови. .  В цей день козаки дякували Бога за життєві блага і щедрі дари та вшановували пам'ять про загиблих.
Народ будь-якої країни береже спогади про власне минуле, пишається своєю історією. День українського козацтва дуже важливе свято для нашого народу, адже козацтво відіграло значну роль у становленні нашої держави. Запорозька Січ проіснувала більш як двісті років. Слава про українських козаків гуляла всією Європою. Сам образ козака став символом найкращих лицарських чеснот. Народні пісні, думи й інші фольклорні твори оспівали багатьох славетних  козацьких ватажків. Найвідомішим представником серед козацьких ватажків був Богдан Хмельницький. Саме він очолив у 1648 році визвольну війну українського народу, метою якої було здобуття незалежності.
Діти дізналися, що з Покрови починали опалювати хати, а сільські умільці збиралися на вечірні дівочі посиденьки, де шили, в'язали, вишивали, а також співали пісні, пригощалися добрим чаєм з медом, пирогами та бубликами .В заході  приймали  учні   2- а  класу школи №78 , класний керівник  Світлана Лікунова.

На святі були присутні учні 2-б,2-в,7-х і 8-х  класів.  Багато дітей були   одягнені в українські вишиванки .
 Лідія Болдинська,бібліотекар школи,  познайомила  школярів  з історією появи  свята, його  богословським  змістом .Всі присутні на святі дізналися ,що покров - це хустка-омофор Матері Божої і є символом материнського піклування про нас, її дітей. Звідси й пішла назва - Покрова. Саме ця біла Покрова і стала своєрідним оберегом України.
Протягом всього заходу на екрані демонструвались картини і ілюстрації про  життя козаків.
Учні музичної школи №6  під керівництвом  Ірини Пирогової,викладача по класу фортепіано виконали музичні номери. Крістіна Степаненко( учениця 4-го класу) виконала «Маленький ноктюрн» Егхарда;Рената Стельмаш (учениця 7-го класу)  віртуозно  виконала  «Пісню без слів» Мендельсона;Роман Кічук (учень 4 –го класу)  виконав  імпровізацію «Ректайм» композитора Шукайло.
Особлива увага була приділена традиціям  та звичаям козаків. Школярі  підготували і показували  театралізовані сценки  про   сватання  козаків.

Школярі  читали вірші українських поетів про осінь,про Покрову,про козаків.

Юля Северюхіна познайомила учнів з книгами,які  були представлені на виставці «Де козак там і слава».
Кульмінаційним  моментом свята став мультфільм про козаків,який   з задоволенням подивились  діти  і дорослі.
По завершенню  свята бібліотекарі привітали всіх присутніх зі святом і побажали, щоб Покров вніс в серця всіх присутніх спокій і подарував то вічне, що не можна відняти ні в однієї людини - віру. Добро і світ несе людям величний Покров, освячуючи  землю і спасаючі душі всіх людей.



Немає коментарів:

Дописати коментар