четвер, 19 січня 2017 р.

Презентація книг до Дня Соборності України в бібліотеці №47  імені О.Гончара сімейного читання.
Книжкова виставка до Дня Соборності
Дзвони в Україні
Задзвонили срібні дзвони в Україні,
Аж по світі по широкім стало чути:
"Зустрічайте Воскресіння день! Віднині
Навік-віки Україні вільній бути!"
Зашумів відвічний Київ прапорами,
Розлилась народу повідь по Подолі,
На майдані, на Софійськім, з корогвами
Зустрічала Україна свято волі.
Україно, нездоланна вища Мати
Володимира, Богдана і Тараса.
Бог тобі призначив жити, не вмирати,
Бути світові як захист і окраса.
 В.Переяславець

22 січня 1919 року назавжди залишиться в історії українського народу як свято Соборності України.Цій визначній даті в бібліотеці №47 сімейного читання присвячений  перегляд літератури на книжковій виставці «Соборність України:навіки разом».
Ира Топильская-зав.читальным залом
Виставка книг розповідає про довгий і тернистий шлях України до Соборності. Про діяльність УНР  йдеться в цікавих документальних джерелах..Читачі мають змогу доторкнутися до знаменних подій початку ХХ століття переглянувши книги та переодичні видання які є в бібліотеці.
Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року. День Соборності України — національне свято України, що відзначається щороку 22 січня. Свято встановлено в державі згідно з Указом Президента України «Про День Соборності України» № 871/2014 від 13 листопада 2014 року. (До цього часу свято носило назву «День Соборності та Свободи України».)
«...Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України — Галичина, Буковина, Закарпаття і Наддніпрянська Україна. Здійснилися віковічні мрії, для яких жили і за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна республіка. Віднині український народ увільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної, незалежної української держави, на добро і щастя українського народу.»
Уривок з Універсалу Директорії УНР
Це були криваві часи для України. У 1918-1919 роках, після революційних подій у Росії, на теренах нашої держави точилася громадянська війна, панували безвладдя і стихійність. Суспільство було розділено за політичними інтересами, а влада — за розбіжностями у стратегії та військовій орієнтації. Досить зазначити, що в цей період у нашій країні діяли шість різних армій: українська, більшовицька, біла, Антанти, польська, анархістська.
Саме в таких умовах у січні 1918 р., згідно Четвертого універсалу першого українського уряду, Україна проголошувалася самостійною державою — УНР (Українською Народною Республікою), а в листопаді 1918 р. у Львові було проголошено утворення ЗУНР (Західноукраїнської Народної Республіки).
22 січня 1919 року на київському Софійському майдані було проголошено Акт об'єднання (Злуки) Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки в єдину соборну Україну. В результаті ухвалення ІІІ Універсалу Української Центральної Ради 7 листопада 1917 р. була проголошена Українська Народна Республіка, до складу якої увійшло 9 українських губерній. 22 січня 1919 року день видався   гарний, з легким морозом. Київ був прикрашений національними синьо-жовтими прапорами, гербами.
...Але радість від Акту Злуки зовсім скоро затьмарилася, тому що через гостру внутрішню боротьбу Директорія не мала достатньої сили для протистояння новому наступу більшовиків. Новостворений уряд був змушений залишити територію країни.
Отже, подія об'єднання України мала певною мірою формальний характер, яка однак залишилася символом споконвічного прагнення нашого народу до возз'єднання в єдиній державі.
Сьогодні соборність не обмежується лише ідеєю збирання етнічних земель у рамках національної держави, а передбачає також духовне єднання всього населення країни незалежно від національності. Соборність — це забезпечення справжнього суверенітету і незалежності народу, міцний фундамент для побудови процвітаючої демократичної національної держави. 22 січня 1919 року назавжди залишиться в історії українського народу як День 
Соборності України. Цієї визначної дати, у бібліотеці №47, присвячена книжкова виставка" Соборність України: навіки разом."
Виставка книг розповідає про довгий і тернистий періоді України на шляху до Соборності. У цікавих документальних джерелах ,представлених на виставці, розкривається діяльність Української Народної Республіки і розповідається про людей, які Протягом віків практичним втіленням ідеї соборності займались українські гетьмани Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик, Павло Скоропадський, Михайло Грушевський, Володимир Винниченко, Євген Петрушевич, Симон Петлюра, Кость Левицький .Ця тема дуже переконливо висвітлена в книзі «Гетьмани України22 січня 1919 року назавжди залишиться в історії українського народу як День Соборності України. творили історію України того часу Прекрасні ілюстрації, доступний виклад історичних тем - все це представлено в книзі для дітей «Моя країна –Україна» .На виставці  читачі можуть познайомитися  з підручниками  по історії України ХХ століття, які висвітлюють цей період .Письменники, брати Капранови, презентують читачам барвисто оформлену ,ілюстровану, багату історичними матеріалами книгу “Мальована історія незалежності України». Вперше читачі мають можливість ознайомитися з повним текстом спогадів «Моє життя» видатної української письменниці Зінаїди Тулуб , автора широко відомого історичного роману "Людолови". Письменниця написала спогади після повернення із дев’ятнадцятилітнього ув’язнення і заслання, на які була приречена сталінським тоталітарним режимом. Пройшовши через тортури допитів 1937 року, ярославську тюрму, табір «Ельген» на Колимі, заслання у цілинний Казахстан, Зінаїда Тулуб не втратила гостроти розуму, точності пам’яті і художньої виразності письма.Після реабілітації та звільнення «за відсутності складу злочину», письменниця створила панорамний художній історико-документальний твір, у котрому до найменших дрібниць змальовано не лише історію чотирьох поколінь родини Тулубів, а й політичні, історичні, побутові реалії життя кінця ХІХ – початку ХХ століття  в Україні, Білорусі і Росії, котрі у той час перебували у складі Росії.Особливе враження на читачів справи лила книга Василя Шевчука «Чорний ворон». Бібліотекар читального залу Ірина Топільська, зробила невеличкий екскурс в історію, розповівши про проголошення Акту возз'єднання Української Народної республіки і Західно-Української Народної республіки в 1919 році і про прийняття IV Універсалу, яким проголошувалася повна незалежність УНР. Читачі мають можливість прочитати, переглянути або взяти додому книги та періодичні видання про це знаменитому події початку ХХ століття.



Wikipedia.com
Geo.com.ua
http://ru.wikipedia.org



Немає коментарів:

Дописати коментар