понеділок, 26 лютого 2018 р.


Літературно-музичний вернісаж до Дня           рідної мови .

Бібліотека №47 запросила своїх читачів на свято рідної мови. І як завжди запропонувала безліч мовних розваг: літературна вікторина «Рідна мова колискова», літературний монтаж віршів, змагання хто найшвидше вимовить скоромовку. 
 В  заході приймали участь учні 5-7 ,9-х класів школи№78.
Мова - духовний скарб нації. 
Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. 
Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято досить молоде. Воно було запроваджено у листопаді 1999 року згідно тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. 
Мова — це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат еволюції кожного етносу. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях.
 

З вступним словом виступила Ірина Топільська . Вона розповіла про історію розвитку  української мови в нашій країні,про роль Шевченка і Івана Франко в процесі становлення літературної мови . Велику організаторську роботу в проведенні свята зробили викладачі
Ольга Кудлаєнко і вчителька української мови і літератури Людмила Кулік.
Учні 7-а класу –Олексій Кудлаєнко,Матвій Крилов,Марія Чибисова, Даніїл Шевченко,Андрій Подоба,Даніїл Бондарь,Максим Бойченко,Арина Обревко,Софія Крестьянова,Кирил Трібіцов ,Вікторія Караулан,Ліза Кобец,Женя Аблова-  читали  вірші Лесі Українки,Тараса Шевченка,сучасних українських авторів. Віталіна Кобилинська і Ніколь Доброва читали  байки Глібова і Глазового. Олександр Олесь і Віталій Літвинюк ,учні 9 б класу прочитали вірш  Олександра Олеся «Рідна мова в рідній школі».

Протягом всього свята  лунала музика. Учні  дитячої музичної  школи під керівництвом Катерини Семенової,викладача вокалу,показали свої талановито виконані  номери. Даша Полякова проспівала пісню «Це моя Вкраїна» та «Карпати».
Діана Рощина своїм співом підняла настрій у всіх присутніх. Під гучні аплодисменти публіки, вона співала пісні «Пташечка» і «Мова єднання». Крім віршів і пісень,  в залі звучала мелодійна  музика бандури . Ліза Томіна виконала на бандурі  «Маленький етюд».
 В  читальному залі бібліотеки  панувала  дуже   весела і дружня обстановка. Періодично всі дружньо співали пісні,гучно аплодували своїм товаришам.
В кінці заходу Ірина Топільська і всі викладачі школи №78 подякували один  одному за участь в проведенні цього гарного свята, свята рідної мови. Таким чином , школярі іще раз підтвердили для себе, що наш народ не одне століття боровся за рідну мову, за те, щоб сьогодні вона стала державною, що українська мова не зникла, бо люди берегли її, як перлину, щоб колись заговорити нею у повний голос .

Немає коментарів:

Дописати коментар