середу, 16 травня 2018 р.

                                                   А на тих рушниках земля рідна моя
                Виставка - інсталяція до Дня вишиванки в Україні.
   
Вишивка в Україні- світ краси й фантазії,поетичного осмислення навколишньої природи,схвильована розповідь про думки й почуття людини,світ натхненних образів,що сягають давньої міфології,звичаїв і уявлень наших предків.
                                                      

У розмаїтті українського мистецтва художнє вишивання посідає одне з провідних місць.Це улюб
лений і здавна поширений різновид народної творчості.Адже для  вишивання  не потрібно  складних пристосувань.
Щороку  в третій четвер травня відзначається День вишиванки, усі бажаючі можуть долучитись до свята, вдягнувши вишиванку.
17 травня працівники бібліотеки № 47 також залучилися до святкування Дня вишиванки . Бібліотекарі організували виставку-інсталяцію -«А на тих рушниках земля рідна моя». На виставці показали книги,які присвячені українській вишивці та народним традиціям, виставку гармонічно доповнювали вишиті рушники, серветки і сорочки.

Що ми самі знаємо про цей шанований у всьому світі український одяг?

Раніше сорочка мала для наших предків магічний, релігійний сенс — з нею було пов’язано багато забобонів, застережень, вірувань. Кожен символ та колір ніс сакральне значення, як і те, хто вишиває сорочку, з яким настроєм та думками — вона мала слугувати власникові оберегом. Українці вірили, що сорочка може безпосередньо вплинути на долю того, хто її носить.Орнаменти на рушниках досить різноманітні, характерні мотиви в орнаментах вишивки різняться у різних регіонах країни.









 Найдавніші рушники вишивалися узорами-символами, кожен з яких щось означав.
В українській вишивці переважають червоний та чорний кольори, яким народний фольклор надає магічного значення.


Виставка-інсталяція привертає увагу наших читачів своїм колоритом, самобутністю та гармонією кольорових поєднань. Відвідувачі із задоволенням ознайомлюються з виставкою, представленими книгами та милуються розмаїттям української художньої вишивки.
У вишивці яскраво й повно розкрилася душа народу,споконвічне прагнення до прекрасного.


Немає коментарів:

Дописати коментар