неділю, 25 листопада 2018 р.


Вшанування пам’яті про жертв Голодомору в бібліотеці №47 ім..Олеся Гончара



Урок  присвячується  подіям, які відбувались в 30-ті роки XX століття, а саме голоду 1932-1933 років, які отримали назву "роки голодомору". 












В   словниках радянських часів немає тлумачення слова  " голодомор".   
Слово"голодомор трактується як відсутність продуктів харчування у зв'язку з неврожаєм   або іншим стихійним лихом. 
З погляду граматики воно складається з із двох слів:"голод"і"морити",
буквально означає " морити голодом людей".

Повідомлення  про факти голодомору:

-голодомор в Україні тривав 17 місяців (з квітня 1932 року по листопад 1933 року) За різними даними, загинули від 4 до 7 млн; Осіб.

-навесні 1933-го від голоду вмирали 17 людей щохвилини, 1000 - щогодини, майже   25 тисяч - щодня.

-голод 1932-ЗЗрр, був штучним, оскільки того року в Україні був поганий врожай, а влада СРСР різко підвищила плани заготівлі хліба. За невиконання плану  конфісковували продукти.


 Пам’ять — нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни. Багато сторінок написано криваво-чорним кольором. Це було не стихійне лихо, а зумисне підготовлений голодомор 1932-33 років. Влада забрала у людей все. Все, до останнього колоска, до останньої зернини. Це був розбій, свідомо спрямований на фізичне винищення селян, українців.
 Иосиф Сталін вважав, що " ... національна проблема в Україні, в самій своїй суті, селянська проблема". (Газета "Пролетарська правда " від 22 січня 1930 року).
середня тривалість життя українців 1933 р. Становила 7,3 року в чоловіків 10,9 у жінок.:
23 січня 1933 р. Директивою ЦК ВКП (б) і РНК  СРСР українським селянам  заборонили покидати місця проживання.
Курс на голод» розпочався задовго до 1932 року. Ще на початку 1920-х років по селах України почали організовано запроваджувати «комнезами» (комітети «незаможників»), які проіснували до 1933 року. Вони, зазначалося у звітах, «здійснювали акції розкуркулювання, реквізицію хліба, овочів, худоби та одягу».
Люди чинили надзвичайний опір формуванню комнезамів. На півдні, сході і в центрі України вирували справжнісінькі селянські війни - наші діди і бабусі з останніх сил захищали свій життєвий простір^Факти антибільшовицьких повстань радянські ЗМІ не поширювали. Інформацію про голодомор 1932-33 років також ретельно приховували, ув'язнюючи людей, які намагалися її поширю­вати. Тільки згодом дослідники приблизно підрахували, шо підчас голодомору загинуло від 5 до 10 мільйонів українських селян.
22 листопада  працівники біблиотеки №47 провели  урок –реквієм до дня Голодомору,з ціллю вшанування  пам’яті про жертв Голодоморів 1932-1933,1921-1922,1946-1947 років в Україні.
Захід був проведений з учнями 10 –б і 11-а класів ОСШ№78, класними керівниками і викладачами історії.
Вікторія Кузнець зробила   слайдові презентації  на тему: «Голодомор в Україні 1932-1933років ».Вона показала їх на екрані і прокоментувала.
 Юлія Северюхіна розповіла про книги та газетні статті , в яких висвічуються ті страшні  події  та спогади  очевидців.Юлія Северюхіна  наголосила на тому,що день пам’яті жертв Голодомору – не лише привід згадати невинних жертв, це нагода відчути спільний біль всіх українців, сторінка календаря, коли потрібно подякувати тим, хто зберіг зерно українського світогляду, незважаючи на фізичні і духовні тортури та виборов право на національне самовизначення.
Учні 10 -б  читали почергово  інтерв’ю   з книги  «Великий голод в Україні. Свідчення очевидців» і прочитали вірші- «Біла молитва братика»  Антоніни Листопад, «Гайдамацький син», «Колискова» Ганни Верес,«Не  кидайтесь хлібом,він святий » Максима Рильського.

Батьки дітей спекли хліб і роздали кожному присутньому по шматочку чорного хліба. Після цього всі встали і відбулася  хвилина мовчання. В залі лунала музика  Томазо Альбіноні – Адажіо, яка наштовхнула  присутніх на думки про ті страшні дні.  Учні 11 А розмірковували  над питанням «Ти кажеш не було Голодомору?». В кінці цього трагічного свята, учні  запалили свічку пам’яті .









Немає коментарів:

Дописати коментар