вівторок, 11 січня 2022 р.

 

Письмовий звіт бібліотеки №47 ім.О.Гончара в 2021 році Соціокультурна діяльність..


Невід’ємною частиною діяльності  бібліотеки №47  є організація та проведення творчих масових  заходів в рамках плану приурочених відомим літературним,  мистецьким, історичним, державним діячам та державним і краєзнавчим подіям.

Планові показники:

Читачі: План- 3760                   Виконання-2951

Книговидача: План- 86990       Виконання-82243

Відвідування-7274

Показник  масових заходів за 2021 році:

Кількість проведених  заходів –57 . В бібліотеці- 48   ;за межами-9

Відвідування  заходів – 1403. В бібліотеці- 920   ;за межами-483

Патріотичне направлення в роботі бібліотеки. Виховання у молодих поколінь почуття любові до Батьківщини, відданості справі зміцнення державності, активної громадянської позиції нині визначені проблемами загальнодержавного масштабу. Сьогодення ставить перед бібліотечними працівниками важливе і невідкладне завдання – виховати свідомого громадянина, патріота рідної землі, який володіє всіма перерахованими вище якостями.  Ефективність громадянського виховання залежить від форм і методів його організації. Пріоритетну роль  у громадянському вихованні  відіграють активні форми творчих заходів, що стимулюють творчість, ініціативу, самостійне та критичне мислення і базуються на принципі багатосторонньої взаємодії. Саме таких критерій притримуються працівники нашої  бібліотеки при проведенні творчих заходів.  Тому на даному етапі кожен захід, проведений в нашій бібліотеці, так чи інакше пов’язаний з патріотичним вихованням.Книжкові виставки:»Соборна духом Україна» до дня Соборності,»Для памяті немає терміну давності»до дня памяті жерв Голокосту, «І подвиг   героям Крут ми будемо пам’ятати свято»-виставка-хронологія до дня героїв Крут, «Подвиг заради майбутнього»-книжкова виставка  патріотичної слави до дня Героїв Небесної Сотні,«Чорнобильський слід на Землі,  душах і долях людей»-Виставка – застереження до  дня трагедії на ЧАЄС, «Перегортає пам'ять сторінки»-

виставка – хроніка до 8–9 травня днів пам’яті та примирення, присвячених пам’яті жертв Другої світової війни, «Символи України»,«Моя Батьківщина-рідна Україна». 

 Правове виховання  спрямоване на формування правосвідомості і правової культури та на розвиток соціально-правової активності особистості. Книжкові виставки,Онлайн презентації в період карантинтиних обмежень, уроки в  бібліотеці нерозривно пов’язане з моральним вихованням, із формуванням усього комплексу позитивних рис особистості. У контексті бібліотечної діяльності важливе місце займає превентивне виховання. Кожен проведений захід має   сприяти розвиткові позитивних якостей особистості, стимулювання до здорового способу життя через залучення дітей до активного читання – і не лише літератури правової тематики, а й до участі в різноманітних творчих акціях бібліотеки.Книжкові виставки: «Історичні віхи історії Конституції України», «Я –дитина!Я маю право»-правознавча виставка

до Всесвітнього дня захисту прав людини.

      Екологічне виховання.  Для всіх поколінь сьогодні досить гострою є проблема екологічного просвітництва. Тому тема захисту навколишнього середовища завжди знаходиться у полі зору нашої бібліотеки. Формування екологічної культури жителів  нашого краю,  виховання у населення бережливого ставлення до природи – один із напрямків діяльності бібліотеки.

 Визначним показником достатку кожної країни є здоров’я молодого покоління. Чимало зусиль докладають бібліотечні працівники для пропаганди в молодіжному середовищі літератури, спрямованої на популяризацію здорового способу життя. Ці заходи носять інформаційний, пізнавальний та дискусійний характер. Під час їх проведення молодь має можливість висловити свою думку, поставити запитання і отримати відповіді на них.Книжкові виставки: «У світ природи-з душею і любов’ю»-еко- презентація до Дня довкілля,«Чудеса і загадки природи»-книжкова подорож до Всесвітній дня навколишнього середовища.

      Духовно-моральне виховання  передбачає формування духовного світу особистості, засвоєння  загальнолюдських і національних цінностей, історії та культури українського народу. Без обізнаності з культурним спадком минулого не можна пізнати корені національної культури, підвищувати духовність суспільства. Вивчення історії рідного краю дає змогу дітям та молоді пізнавати витоки духовності. Наш народ має багату культуру, величезний скарб який складається з цінностей, надбаних багатьма поколіннями Одне з чільних місць діяльності наших бібліотек належить вихованню любові і дбайливого ставлення до рідної землі. Щоб по-справжньому любити рідний край, його слід добре знати, необхідно вивчати його історію, мову, культуру. Віртуальні подорожі, квести, цікаві зустрічі, вікторини дають змогу поринути в історичне минуле рідного краю.Наприклад: «Від зими до зими полинемо у свято ми» -Виставка-інсталяція про зимові свята

«Любові чарівні  сторінки»-виставка- інсталяція до  Дня Святого Валентина,  «Образ Мадонни  в образотворчому мистецтві»-виставка -панорама до Міжнародного дня 8 березня

 «Вишиванка –український оберіг»- Виставка- хобі до Дня української вишиванки,

            Цикл заходів» Літо-час читати»

«Тепло літературної посмішки»-Літературний фуршет  до дня захисту дітей,«Літні забави книжкового літа»-Гра-вікторина,«Кожна дитина в таланті перлина»-виставка дитячих поробок,

«Дитинство-країна книжкових забав і розваг»-квест-гра

 Краєзнавче виховання.Постійно бібліотека  збирає і надаває для використання всі матеріали, пов’язані за змістом з  рідним краєм;  популяризує бібліографічну інформацію та краєзнавчу літературу; залучає  молодь до активного пізнання історії рідного краю. На   веб-сторінках Ютуб,Фейсбук  висвітлюється вся актуальна інформація про всі події та заходи,що поводяться в бібліотеці.  Книжкові виставки «Духовна  культура українського народу»  та «Мій рідний край – моя земля» постійно поповнюється новими  матеріалами і оформлені ексклюзивно з використанням вишиванок, альбомів та інших матеріалів.Наприклад: «Одещина в подіях і фактах»ематична тека-досьє  ,«Пам'ять, помножена на роки»- виставка- спогад до дня визволення Одеси,«І крок доби ,і мить історії »-Віртуальна виставка до 75- річчя  від дня народження

 Б. І. Сушинського, українського прозаїка, журналіста,«Літературна подорож Одесою».-книжкова виставка до дня міста.

    Пропаганда художньої літератури.    Художні твори збагачують нас знаннями про світ.  В цьому напрямку наша бібліотека має успішні напрацювання і досвід. Заходи проходять цікаво та змістовно. До кожного заходу оформляється книжкова поличка з різними елементами декору та неповторності. Вчителі літератури ОСШ№78 та  приватної школи «Майбуття» постійні наші партнери.  Літературні заходи несуть не тільки інформаційний зміст, вони допомагають школярам покращити і розширити свої знання по творчості письменників, пізнати нове в художній літературі, поринути в світ  історії через художній твір. А постійнодіюча виставка «Ювілейна літературна країна»   користуються популярністю серед наших читачів.

Сімейне виховання. В бібліотеці створена атмосфера сімейного затишку  з  дитячими іграшками та дитячими меблями стала не тільки ігровим простором для малечі, але міні-простором для сімейного читання.   Ця дитяча зона виходить за межі існуючих традиційних форм та відображає новий підхід до змісту й організації бібліотечного обслуговування, адже дитячий світ – це гра, тож пізнавати нове граючись – цікаво для малечі.Наприклад «Жінка.Мати.Берегиня»-виставка художніх творів до Дня матері,«Під сімейною парасолькою»одинне  свято до Дня сім’ї.

 

Книжкові виставки, тематичні полички, масові заходи на допомогу засвоєнню навчального процесу дають можливість школярам та студентам краще та ефективніше підготовитися до вивчення нових тем, повторення вже відомого матеріалу, виконання домашніх завдань, а також до вступу до  різних навчальних закладів.

Фотозони.Нове направлення в роботі бібліотеці –це оформлення фотозони  до різних свят:дня Святого Валентина,8 Березня,до Дня захисту дітей,до Дня Незалежності України,Хелловіна ,  до Нового року.

 Бібліотека  тісно співпрацює з навчальними закладами загально-освітньою школою№78,загально-освітньою школою №83, спеціалізованою  школою №69 I-III ст. з поглибленим вивченням англійської мови, школою «Майбуття»,гімназією №6 «Гармонія», дитячою музичною школою№6,Територіальним  центром соціального забезпечення жителів Київського району,дитячими клубами «Евріка», «Родина»,»Диліжанс»,спортивним  клубом  «Смайл»,письменниками та поетами.

Онлайн-презентації: -всего- 28

 Відеопрезентації до пам’ятних дат: -10

-«Подорож до Різдва»

-«Валентинка для читацьких сердець »

-«Вітрила Лесиної долі»

-«Квітковий світ»

 

-«Ліна Костенко-велика поетеса України»

- «Неперевершений талант О.Гончара» -

-«Дзвенить струмочком рідна мова»-погляд в історію

-«Коллоді-батько Піноккіо»-слайд –шоу«Жить в мире примирения»Відеопрезентація ООН

 -«Іде Святий Миколай,ти добром його зустрічай»

-«Зимонька-зима прийшла».Відеопрезентація

Відеоекскурсія-3

-«Памятники книгам: книжковий  континент» Відеопрезентація

«Осіння казка».(фоторепортаж по самим гарним місцям Одеси)

«Удивительний мир моря» -літературна подорож

«З любовю до дітей»

Віртуальна виставка-3

-«І крок душі,і мить історії» про Богдана Сушинського

- «Дитинство-світ особливий».Віртуальна виставка

-«Книжковий віночок сплітає зима»Віртуальна виставка

Відеоогляд  -4

-«Ернест Гофман:портрет,біографія та літературне життя»

 -«Вишиванка-український  оберіг»

-«Осіння пєса»-відеогляд книг для дорослих

 -«Михайло Грушевський:сторінки великого життя»-Відеоогляд творчого життя

Голосні  відеочитання-8(уроків) -35 учасників.

 

 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар