пʼятниця, 13 січня 2023 р.

     Шарль Перро-чарівник дитячої казки .


2 січня ,395 років тому ,у Франції народився великий письменник-казкар Шарль Перро,автор дуже популярних і всесвітньо відомих казок — «Кіт у чоботях», «Попелюшка», «Спляча красуня», «Червона шапочка», «Синя Борода», «Осляча Шкура», які увійшли до збірки «Казки матінки моєї Гуски, або ж історії та оповідки минулих часів з повчальними висновками".

Шарль Перро нам відомий в першу чергу як казкар, але за свого життя він був більш відомий як поет, академік Французької академії. Автор наукових праць.



Шарлю Перро пощастило почати писати саме тоді, коли казки ставали популярним жанром. В ті часи багато хто прагнув записати народну творчість, щоб зберегти її та зробити доступною багатьом людям. Цікаво те, що в  той  період , такого поняття в літературі як казки для дітей взагалі не існувало. В основному це були історії бабусь, нянь.римітно, що перші літературні спроби майбутнього казкаря - поезії та поеми. Історики відзначають, що за життя автора ці твори були затребувані, але після його смерті виявилися забуті. Навпаки, казки, яких автор навіть соромився, пройшли крізь століття і аж ніяк не втратили популярність у сучасному світі.

Так, в 1697 році була опублікована одна з перших важливих книг в бібліографії автора - збірник «Казки матінки гуски». До нього увійшли дев'ять творів, які згодом стали класичними. Майже кожний автор почув від годувальниці свого сина, а вже після художньо оформив і видав. Примітно, що публікував він їх не під власним ім'ям, а під ім'ям сина, оскільки боявся, що така легковажна література кине тінь на нього як на серйозного письменника.

Проте всі казки Шарля Перро стали популярними у Франції і за її межами, а також мали безпосередній вплив на становлення і розвиток казкової традиції. Серед найбільш відомих творів варто виділити «Попелюшку», «Синю бороду», «Кота в чоботях», «Сплячу красуню».

Немає коментарів:

Дописати коментар