неділю, 1 квітня 2018 р.


                     "З чого складається книга"
Бібліотечний урок  про складові частини книги в філії№47 імені Олеся Гончара.
Книги-морська глибина:
Хто в них пірне аж до дна,
Той,хоч і труду мав досить,
Дивнїї перли виносить."
Іван Франко.
Колись,давним-давно,люди не мали паперу,на якому було б зручно писати книги.Зараз дослідники знаходять книги,що були викарбовані на величезних кам'яних брилаз або глиняних дощечках.Згодом з'явилися більш зручні матеріали папірус,пергамент.Люди пробували писати на шовку.Але й такі книги було б важко читати просто так,не в призначеному для цього місці.Так,на Сході книги мали вигляд довжелезних свитків,що могли сягати кілька десятків метрів,На Заході книги були подібні за формою до сучасних,однак вони мали дуже великі розміри.Такі томи ніхто б не міг взяти до рук,а би похапцем дочитати сторіночку.На сьогодні  вже вираховано ідеальні розміри книги,аби її можна було читати без проблем.Наприклад покетбуки (кишенькові книги) набагато зручніші за кам'яні брили.Крім того, в давні часи книги писали вручну.Кожний рядочок,кожну літеру прописував спеціальний  майстер-переписувач.Не дивно,що в ті часи одна книга коштувала багато гроше.А крім  того,книги прикрашали золотом,сріблом,дорогоцінним камінням,шкірою з візерунками.Тож можна сміливо використрвувати переваги,що їх нам дарує прогрес розвитку друкарства.Таку ціну річ могли дозволити хіба що князі.Вони спеціально заовляли собі книгу,платили за неї золото і чекали декілька років,поки замовлення виконають.Сьогодні ,паперова книга створює особливу атмосферу:особливий аромат,особливі кольори,особливе розміщення тексту та картинок на сторінках.

29 березня в бібліотеці №47 був проведений бібліотечний урок під назвою «З чого складається книга».
На захід були запрошені учні 5-го класу  83 школи. Метою і основною ціллю уроку було ознайомити учнів зі складовими книги, історичними витоками створення книг, роботою художників-ілюстраторів. Вікторія Кузнець ,бібліотекар-бібліограф бібліотеки, розповідаючи про  книги, намагалась  розвивати  у дітей вміння аналізувати складові книги.

 В цікавій для школярів формі вона показала багато книг і розповіла про основу кожної книги це: обложка або картонна палітурка на яку часто одягають суперобложку, корінець,книжковий блок,сторінка.



Дітей  зацікавили незвичні для їх сприйняття слова «фронтиспіс- малюнок», «ляссе- стрічка -закладка», «каптал-одноколірна стрічка», «форзац- подвійний лист». Вікторія  знайомила учнів з  такими книгознавчими поняттями як: титульний аркуш, передмова, зміст, умовні графічні позначки, виноска ,а також, чим відрізняється  збірка авторська  від збірки тематичної.
Школярі познайомилися з видами друкованої продукції,з незвичними за форматом виданнями .Софія Корсовська,Данило Лезніков,Микита Лезніков читали вголос  окремі тексти із  книги-збірки «27 причин читати книги».Ця книга дуже гарно ілюстрована і розкриває таємниці привернення уваги школярів до мистецтва прочитання текстів. Це дитяче видання книги. Проводячи  бібліотечний урок ,бібліотекар допомагала учням розвивати вміння самостійно знаходити потрібний твір і потрібну книгу на полицях бібліотеки .





В кінці заходу учні подякували за проведений для них урок.




Немає коментарів:

Дописати коментар