вівторок, 28 січня 2020 р.


Бібліотека №47 ім.О.Гончара  вшанувала   пам'ять 
                                  жертв  трагедії Голокосту
  «Голокост-лихо століття» .

27 січня  бібліотека №47 провела урок – реквієм до Міжнародного дня  пам’яті жертв Голокосту . Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року Місця найбільших масових страт євреїв в Україні: Бабин Яр (Київ) – більше 100 000, Богданівка Одеської області – понад 40 000 осіб.
На захід були запрошені учні 4-го класу ОСШ №78.

В читальному залі була оформлена виставка книжкових  та періодичних видань присвячених Дню пам’яті жертв Голокосту та Дню пам’яті жертв Бабиного Яру. На ній представлено літературу, яка висвітлює страшні сторінки вітчизняної історії, а саме безжальне знищення  єврейського населення України  

Одеський музей  Голокосту представив виставку під назвою «Пережившие ШОА».В матеріалах  говорилось,що півтора мільйона  єврейських  та дітей  ромів    загинули під час Голокосту,ставши жертвами репресій нацистів ї їх  попередників.
Тетяна Рейда,Вікторія Лунгу  та Ірина Топільська користуючись матеріалами,які надав музей,розповіли про історії тих дітей ,яким вдалось вижити і внести великий внесок в наукові дослідження,революційні винаходи,культуру та мистецтва. Серед них: Елі Візель та Імре Кертес - письменники ,лауреати Нобелівської премії;  Жорж Шарпак – фізик ,лауреат Нобелівської премії;Олександр Трахтенберг – хірург,професор – онколог  та інші. Основна  ціль -на конкретних прикладах розповісти школярам про Голокост,  викликати   інтерес  у дітей  до цієї  сторінки  історії.
На захід була запрошена  Мальвіна Гідаліївна  Манн 1928 року народження,читачка бібліотеки. Вона поділилась спогадами та  розповіла дітям про ті страшні та трагічні події , про  політику терору  румунів проти євреїв . Мальвіна  Гідаліївна сказала ,що кожен  одеський єврей  вижив тільки тому,що навкруги було багато людей різних національностей,які допомагали сім’ям євреїв  і які не хотіли їхньої смерті. Багатьом  дітям вдалось заховатись і вижити,інші встигли втекти туди,де було  безпечно,але багато дітей стали жертвами медичних досліджень або загинули в таборах смерті.

Юлія Северюхіна розповіла дітям  про книги Анатолія  Кузнєцова «Бабин Яр» та Януша Корчака,польського  видатного  педагога, письменника, лікаря і громадського діяча. У 1911 році він заснував для  єврейських дітей в Варшаві «Будинок сиріт». У 1940 році Януш Корчак разом зі своїми вихованцями був переміщений в Варшавське гетто, де віддавав всі сили турботі про дітей, героїчно добуваючи для них їжу і медикаменти.
В кінці всі разом подивились  уривки з документального фільму «Януш Корчак».


Немає коментарів:

Дописати коментар