понеділок, 23 вересня 2019 р.

Володимиру Короленко-166 років.
"Людина щирої душі"
В бібліотеці №47  читачам представлена книжкова виставка за творчістю великого митця.
Володимир Короленко народився 27 липня 1853 в Житомирі, саме на Україні він отримав першу освіту і провів своє дитинство. Навчаючись у гімназії, Короленко мріяв стати адвокатом, але у родини не було коштів, щоб оплатити навчання. Тому майбутньому письменнику у 1877 році прийшлося вступити до Гірничого інституту. Приблизно в цей же час почалася його літературна кар’єра. Перша новела В. Короленка, «Епізоди з життя «шукача»» з’явилася в 1879 році. Навесні того ж року, за підозрою в революційній діяльності, його виключили з навчального закладу і вислали в Глазов. А коли в 1881 році він відмовився від присяги Олександру III, був висланий на кілька років до Сибіру. Справжнім тріумфом Короленко став вихід його кращих творів – «Сон Макара», «В поганому товаристві»  і «Сліпий музикант».
Відомий російський письменник В. Г. Короленко завжди ставав на захист бідних, знедолених.Юним читачам дуже подобається повість "Діти підземелля".

У повісті «Діти підземелля» Короленко показав два світи дитинства: безтурботне - Васі, Соні та знедолене - Валєка, Марусі.
Розповідає читачам про всі події Вася, син судді, хлопчик із забезпеченої родини. У нього померла мати, через горе віддалився від дитини батько… Здавалося б, куди ж ще гірше? Та Вася знайомиться з дітьми, які мають набагато більше проблем, ніж він. І найголовніша - проблема харчування. Маленька Маруся виправдовує навіть крадіжку, бо, завдяки вкраденому, може вгамувати голод. Вася порівнює Соню з Марусею. Він бачить, що дівчатка різні не тільки зовні, але є різниця й в їх поведінці, хоча вони й однолітки. Соня повненька, кругленька, «мов м’ячик», весела, безтурботна. Маруся худа, виснажена, сама не може ходити, її голосочок наче срібний дзвіночок, який ледь чути.

Немає коментарів:

Дописати коментар