середу, 18 вересня 2019 р.


Бібліотека  філія №47 імені Олеся Гончара.
Історія бібліотеки:
Направлення роботи:
бібліотека сімейного читання
Адреса: вул.Люстдорфська дорога, 146/1 
(6-а станція)
Час роботи: щоденно: з 9.30-18.00
Вихідні дні: п'ятниця.
Санітарний день:остання субота кожного місяця.
Телефон: (048)-752-83-59
Бібліотека No47 ім.Олеся Гончара сімейного читання — це структурний підрозділ «ЦБС для дорослих» на правах її філії. Обслуговує жителів Київського району м.Одеси.
Читальний зал бібліотеки обслуговує всіх,кому потрібна допомога.
Відкриття бібліотеки відбулося в перші місяці 1976 року .Приміщення бібліотеки знаходилась в 9-ти поверховому будинку на першому поверсі за адресою — вул.Ільфа і Петрова,13-а. Це була 5-ти кімнатна квартира загальною площою-95 кв.метрів.Структура бібліотеки:абонемент, читальний зал, книгосховище та 1-е підсобне приміщення.В читальному залі було 20 посадкових місць.
Штат складав 4 бібліотечних працівників. З них – завідувачка, 3 бібліотекарі, 2 технічні працівники.В бібліотеці нараховувалось 9506 екземплярів примірників . З них - 8876 книг,491 журнал і 139 брошур.10 років бібліотека приймала дорослого читача по цій адресі.

В 1984 році бібліотеку було переведено в інше приміщення 9-ти поверхового житлового будинку по вул.Люстдорфська (Чорноморська) дорога, 146/1. Загальна площа бібліотеки склала 300 кв.метрів. Приміщення є, дійсно, велике в порівнянні з першим, але воно зовсім не відповідає бібліотечним правилам по збереженню книг. Технічний поверх будинку знаходиться над бібліотекою. Постійні затоплення складають великі проблеми по збереженню книг і  в роботі самих працівників.
За 30 років існування бібліотеки в цьому приміщенні, працівники бібліотеки все зробили для того, щоб воно стало  привабливим та комфортним для обслуговування читачів. На підвіконні з’явилось багато квітів, оформились стенди, плакати,книжкові виставки. Для читачів на абонементі відкрився відкритий доступ до книжкових полиць. План з обслуговування читачів та книговидачі збільшився. На даний час, у 2019 році, план складає по читачам-3758,книговидачі-86986.
У 1994 році  бібліотека  отримала статус бібліотеки сімейного читання, покликаної обслуговувати всі покоління родин: дітей, їх батьків, бабусь і дідусів. Книжковий фонд став формуватися для різновікових категорій читачів. На абонементі був відкритий дитячий відділ. Структура бібліотеки, з цього часу, стала складатись з трьох відділів:абонемент, читальний зал, дитячий відділ.
У 1996 ж році бібліотеці було присвоєно ім'я українського письменника Олеся Гончара. У зв’язку з поданням голови правління Одеської організації Спілки письменників України Богдана Сушинського, про увічнення в м. Одесі пам’яті видатного українського письменника Олеся Гончара, бібліотеці присвоїти його ім’я. Бібліотека,яка має відоме ім'я, багато до чого зобов’язує. Наприклад, привернути увагу читачів до української культури та пропаганди української книги.
У 2016 році бібліотеці виповнилось 40 років.

Бібліотекарі приділяють велику увагу роботі по сімейному читанню. Кожного року проводяться заходи, присвячені Дню сім'ї, Дню матері. У бібліотеці близько 7 років для дітей була відкрита ляльково-театральна студія «Смайлик» та кружок «Умей-ка».В студії  та кружку займались діти 7-14 років. Керівником студії була Лариса Мирвіс, співробітник дитячого журналу «Пчілка».Діти  робили ляльки своїми руками ,а  потім виступали з ляльковими та літературно-музичними програмами не тільки в бібліотеці, а й за її межами. Тісно співпрацювали з журналом «Пчілка», газетами «Вечерняя Одесса», «Чорноморські новини». В цих періодичних виданнях неодноразово публікувались статті про роботу бібліотеки.
За багато років в бібліотеці побувало багато цікавих і знайомих одеситам людей. Це — письменники, поети, психологи, краєзнавці, керівники різних організацій, вчителі. Для проведення дозвілля, спілкування, передачі досвіду молодому поколінню такі зустрічі проводяться  постійно.
Бібліотека координує свою роботу з учителями та учнями шкіл №78, №83, «Майбуття», гімназії №6, підлітковим клубом «Родина», дитячою музичною школою №6, дитячим центром «Еврика», дитячим кружком «Диліжанс», Територіальним центром соціального забезпечення жителів Київського району.  Спільно з ними проводяться свята книги, конкурсні програми, вечори сімейного відпочинку, літературно-музичні вечори, літературні вітальні та інші заходи до знаменитих та пам'ятних дат.
Сьогодні бібліотека є інформаційним, духовним центром для всіх читачів бібліотеки.

У зв'язку з цим, літнім людям приділяється особлива увага. Для людей похилого віку проводяться культурно-пізнавальні заходи .Співробітники бібліотеки, організовуючи тематичні вечори та вечори дозвілля, прагнуть урізноманітнити життя дорослих, роблять  його більш насиченим.
В обслуговуванні читачів широко застосовуються інноваційні форми роботи.
Нині в бібліотеці є ПК з підключенням до Інтернету, принтер з ксероксом і сканером, телевізор, dvd-плеєр, магнітофон.
Бібліотекарі  ведуть два зональні блоги : «Территория книги», «Бібліотерапія».
Штат бібліотеки:завідувачка, 4 бібліотекарі та прибиральниця.
За увесь час роботи бібліотеки штат бібліотечних працівників мінявся. В 1976 році  завідувачкою бібліотеки - Шумкова М.П.; 1984 році   - Селіванова Н.В.,з1988 - 1990 рік - Мартиненко Н.В., а з 1991 працює – Рейда Т.В.
У 2019 році в бібліотеці працюють:Тетяна Рейда-завідуюча, Ірина Топільська – бібліотекар читального залу,Тамара Кравчук бібліотекар абонементу, Юлія Северюхіна-бібліотекар дитячого відділу,Вікторія Лунгу-бібліотекар-бібліограф.
Співробітники постійно підвищують свою професійну майстерність і творчий потенціал, впроваджують всі нововведення для розвитку бібліотеки. У колективі створений позитивний соціально-психологічний клімат. Завдяки цьому бібліотека сімейного читання неодноразово була відзначена почесними грамотами та подяками.
Бібліотека сімейного читання ім. О.Гончара дбайливо ставиться до кожного читача і робить все можливе, щоб бути сучасною, потрібною установою для людей.
                          Шановні одесити!
   Запрошуємо Вас  стати читачами бібліотеки сімейного читання №47 ім.Олеся Гончара.

Немає коментарів:

Дописати коментар