четвер, 10 жовтня 2019 р.


 14 жовтня:
 День захисника України,
 День Покрови Пресвятої Богородиці,
 День українського козацтва
14 жовтня - велике християнське свято Покрови було запроваджене у Візантії на згадку про чудесне визволення її столиці від нападників.
 Свято Покров Пресвятої Богородиці завжди було і є для нашого народу днем великого вияву  любові і  подяки  Божій Матері  та днем радісного  возвеличення її покровительства та заступництва. Під могутній Покров Богородиці  прибігали наші князі і королі ,козаки і січові стрільці. Згадаймо  князя  Ярослава  Мудрого ,який після перемоги над печенігами  в 1037 році віддав увесь свій народ і державу в опіку Божої матері .І так,з  волі нашого монарха Пресвята Богородиця стала заступницею , покровительницею і царицею нашого народу.

14 жовтня, на свято Покрови Пресвятої Богородиці, в нашій країні відзначається День українського козацтва та День захисника України. Традиція ця дуже давня і походить ще з часів Київської Русі Споконвіків на свято Покрови наші пращури вшановували воїнів-захисників. Козаки з особливою довірою ставилися  до опіки Богородиці. Йдучи в похід  і вертаючись  з нього ,вони спішили до Богородиці зі щирим проханням  про заступництво і з подякою за вислухані молитви. В їхній бойовій пісні  «Нумо ,братці ,до зброї» є такі слова: «Нам поможе  святий Юрій  ще й Пречиста Мати  турка завоювати ». Щорічно у цей день козаки з великою  урочистістю відзначали це свято на  Січі  у своєму головному храмі Святої Покрови.

Народ завжди ставився до захисників України з повагою і любов’ю, сприймав їх як символ мужності, честі, людської і національної гідності.

Діва  Марія – Покровителька  відважних воїнів – захисників  Батьківщини.Вона  допомагає подолати ворога  і визволяє  з неволі.
Українська Повстанська Армія  30 травня  1947  року проголосила Покрову своїм  офіційним святом .
9 жовтня в читальному залі  бібліотеки №47 ім.Олеся Гончара була проведена літературно-музична композиція «Славетні подвиги українських козаків».


Бібліотекарі   Вікторія Лунгу  та Юлія Северюхіна  запросили на захід учнів  4 класу ЗОШ  78 з класним керівником .
Тетяна Рейда  розповіла  школярам про відомі  факти  та події  історії нашої держави ,про  святе свято- Покрова, і  чому шанували  на Україні Покрову запорозькі козаки
Дітям показали відео презентацію  «Про  виникнення козацтва та Запорозької Січі та свято Покрови». Пригадали  загадки та прислів’я , народні прикмети на Покрову.
Вікторія Лунгу  представила книжкову виставку    «Знай ,люби,бережи історію українського народу». На виставці представлена література присвячена захисникам Вітчизни і розповідає про героїчне минуле та сучасне українського війська.
 Вікторія Лунгу розповіла про  гетьманів Петра Сагайдачного та   Богдана Хмельницького,життя яких змальовується  в книзі  Віталія Рогожи «Запороги». Сюжет книги написаний з максимальним врахуванням історичних  першоджерел,що не зашкодили його історичній привабливості.Особлива увага була приділена книгам  Світлани Талан «Оголений нерв» та Євгена Положій «5 секунд».Герої цих романів –сильні духом особистості,які навіть у найскладніших ситуаціях не зраджують власну совість,борються  за справедливість на Майданах,йдуть на фронт  та намагаються вижити в безнадійних умовах війни та мирного життя.
Юлія Северюхіна прочитала вірш Віктора Геращенко «Не цінується ніщо так у житті, як воля…» та  вірш Оксани Кротюк «Найкраща земля».
В кінці свята школярі  прослухали козацькі пісні: «Ой у лузі червона калина», «Їхав, їхав козак містом», «Розпрягайте, хлопці, коні», «Їхав козак за Дунай».
День захисника України - свято,  метою якого було розширення знань учнів про історію славного українського козацтва, виховання почуття патріотизму,  національної гідності та побратимства, популяризація надбань і традицій славних запорожців – оборонців рідної землі.




Немає коментарів:

Дописати коментар