понеділок, 28 жовтня 2019 р.


 « Світоч людської доброти» 
                   Івану Петровичу Котляревському-250 років  












28 жовтня  працівники бібліотеки№47 разом з школярами 9- х класів ОСШ№78  провели театралізоване свято « Світоч людської доброти»  до  250-річчя від дня народження зачинателя нової української літератури Івана Петровича Котляревського.
Тетяна Рейда розповіла про життєвий та творчий шлях  Івана Котляревського,а також про те,що  його творчість - справді епохальне явище у духовному житті українського народу, тематика, гуманістичний пафос його творів,  висвітлення актуальних суспільних і морально-етичних питань, звернення до животворних джерел рідного слова, щедре використання багатих скарбів народної поезії характеризують новаторство автора, визначають його заслуги перед українською національною культурою.
Лідія Болдинська розповіла про історію   написання та музичну сторону п’єси «Наталка Полтавка».
Театральні сценки  з п’єси «Наталка Полтавка» виконали учні 9 «Б» класу  Анастасія Предвічна(Наталка),Анна Барановська (мати),Антон Шклярук (Петро), Тимур Кісеолир(Микола),Дмитро Литвиненко (Возний),Павло Поповський (Виборний).















Виставу   поставила Ірина Васильченко,вчитель української мови та літератури.

Одна із сторінок  свята була присвячена спогадам визначних митців  про Івана Котляревського. Молодь по черзі зачитували цитати.Одна з них належить Володимиру Короленко,який сказав:  «Він перший почав писати мовою, якою говорило населення цілого краю, але якою не писали. Він зробив м’яку, виразну, сильну, багату мову літературною, і українська мова, яку вважали лише місцевим наріччям, з його легкої руки зазвучала так голосно, що звуки її рознеслись по всій Росії. На ній потім співав пісні і Шевченко».
Іван Котляревський – велике серце України,піснетворець,добрий і мудрий пророк.
Свято пройшло в дружній атмосфері. Глядачі з вдячністю   аплодували юним артистам .


Немає коментарів:

Дописати коментар