понеділок, 2 грудня 2019 р.


«Трагедія і біль 30-х»
                                                                               до дня Голодомору в Україні.

28 листопада у читальній залі ЗОШ № 78 відбувся урок пам’яті «Трагедія і біль 30-х», присвячений 86 роковинам Голодомору в Україні. На захід були запрошені учні 9-х класів  та 2-Б класу. На столі свічка та хлібина.
Вікторія Лунгу зробила і представила відеопрезентацію «Голодомор в Україні
1932-1933 р.р.»
Лідія Болдинська розповіла про історичні наслідки Голодомору про те,що народ пережив катастрофу, яка могла зупинити життя всієї нації. Голодомор приніс не лише страждання і смерть. Він посіяв страх серед людей. 86  років тому мільйони синів і доньок України, мільйони невинних  людей, мільйони наших рідних і близьких були без жалю винищені Голодомором. Тоталітарний комуністичний режим свідомо спланував і здійснив терор нашого народу голодом.

Учні 2 класу розіграли сценки та прочитали вірші про хліб.
Учні 9  класу разом із своїм керівником Іриною Васильченко розробили та представили документальний проект про 1932-33 рр. в Україні. 
Анфіса Семеренко та Анна Барановська,учениці 9-го класу,в своїх проектах опираючись на документальні статті і зазначили, що це було не стихійне лихо, а зумисне підготовлений голодомор 1932-33 років. Адже на той час,влада забрала у людей все. Все, до останнього колоска, до останньої зернини. Це був розбій, свідомо спрямований на фізичне винищення селян .
 Катерина Калинку представила свій проект і показала ,що масове голодування почалося в грудні 1931 року і тривало до вересня 1933. 22 місяці народ страждав, мучився, вмирав. Моторошно подумати, але навесні 1933 року, коли настав пік голоду, на Україні щодня вмирало голодною смертю 25 тис. чоловік, щогодини - 1 тисяча, щохвилини - 17.
Цікавими виявилися дослідження Данила Мальштейна та Ігоря Бабака,учнів  9-го класу,про англійського журналіста Малкольма Маґеріджа, який досліджував тему Годомору.
 В кінці заходу, Юлія Северюхіна і Вікторія Лунгу, я представили книжкову виставку, присвячену цим  подіям. Учні брали в руки ці книжки і дивувались тими страшними фотографіями,які були представлені в них.
Пам’ять - нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни. Багато сторінок написано криваво-чорним кольором.  Голодомор 1932-33 років залишив про себе згадку на довгі роки. Проходимуть роки, а  пам’ять про ті страшні дні  залишиться.
Хвилиною мовчання  всі дружньо пом’янули тих людей, які  постраждали в ті часи.

Немає коментарів:

Дописати коментар