вівторок, 10 березня 2020 р.


 "Історія Одеси в назвах її вулиць"  
                                                                                        краєзнавчий урок 
3 березня працівники бібліотеки№47, Вікторія Лунгу і Тамара Кравчук,провели краєзнавчий урок «Історія Одеси в назвах її вулиць» для учнів 8- го класу ОСШ№78 . Для більшої  наглядності бібліотекарями були використані ілюстровані  календарі про вулиці  Одеси,які вийшли під рубрикою «Історія однієї вулиці ».

 Одеса – особливе місто.Пам'яток в місті багато, але і самі вулиці теж є пам'ятками.
Вікторія Лунгу розповіла присутнім  про те ,що історія Одеси багата важливими подіями-радісними  і світлими,героїчними і трагічними. Історія міста  пройшла різноманітні  перевтілення .Серед таких перевтілень -зміна  в назвах  самих вулиць  .
 В Одесі кожен куточок і навіть кожна вулиця мають свою історію.

Учням були представлені матеріали про вулицюКатеринінську,Преображенську,Дерібасівську .
 Був час, коли ці вулиці змінювали свою назву згідно подіям, які відбувалися в країні.
 Всю історію  Одеси дуже детально описав  Яків Майстровий в своїй книзі «Улицы Одессы» 1998 року видання.
 Вікторія  Лунгу розповіла  про визначні пам’ятки архітектурних будівель на цих вулицях,використовуючи матеріали з цієї книги. 
Наприклад,автор книги,вказує на те,що вулиця Дерибасівська  одержала свою назву не в честь знаменитого адмірала і першого градоначальника Йосифа Дерібаса,а від його брата  Фелікса Дерібаса,який мав на території цієї вулиці   велике землеволодіння. Це своєрідний центр спілкування. На ній розміщені кінотеатри,магазини,готелі,кафе,міський сад.   Історія Одеси в назвах її вулиць»
                                                                                      І ще багато цікавого діти дізнались від бібліотекарів. 
Тамара Кравчук розповіла про письменників ,які в своїх творах  прив’язували  свій сюжет до якогось визначеного місця на якійсь із  вулиць Одеси. 
Дітям було цікаво дізнатись,що Валентин Катаєв  в повісті «Белеет парус одинокий» називав  свого героя « Петька Бачей з Канатної  вугол Куликового поля». 
Серед таких письменників були Ісак Бабель,Юрій Олеша .

Вікторія Лунгу наголосила  на тому,що Одеса місто,яке росте і  весь час змінюється.
Одеса – не музей під відкритим небом,а живий організм . Періодично з'являються  нові вулиці,  провулки,міняються назви вулиць і площ. Урок пройшов цікаво, діти щиро подякували  бібліотекарів .
Одеса не може бути нецікавою, вона не залишає нікого байдужим. У місті завжди є можливість приємно і цікаво провести час.

Немає коментарів:

Дописати коментар