середу, 3 квітня 2024 р.

 

Інформаційна година до Дня народження Івана Мазепи .


20 березня до 385-річниці від дня народження Івана Степановича Мазепи, українського державного і політичного діяча, гетьмана Лівобережної України, працівники бібліотеки провели інформаційну годину «Борець за українську державність» та підготувала експрес-виставку «Іван Мазепа: людина, політик, легенда». На виставці представлені книги з книжкового фонду бібліотеки. Книжкові видання розповідають про життя та діяльність гетьмана та відкривають маловідомі факти з його життя. До уваги зацікавленого читача такі видання, як Валерій Шевчук «Просвічений володар», Альфред Єнсен «Мазепа. Історичні картини»; художньо-документальне видання «Іван Мазепа»; Дениса Журавльов «Мазепа: людина, політик, легенда»; «Історичні постаті України», Віталій Рогожа «Запороги» та інші. Виставка розкриває образ Мазепи, як великого шанувальника мистецтва і науки, мецената, прихильника релігії і великого борця за державність України.Була представлена відеопрезентація про Івана Мазепу.


Тетяна Рейда  розповіла учням про славного гетьмана України Івана Степановича Мазепу, державного діяча і політика, полководця і водночас поетом, у віршах якого найвідчутніше відлунювали патріотичні мотиви, уболівання за долю України. Це була постать, яка стала уособленням епохи духовного відродження й розквіту козацтва, символом здобуття незалежності нашої держави.

 Бібліотекарі, Наталя Звєрєва та Неоніла Дюкарева   розповіли  про  великий внесок Івана Мазепи в розвиток освіти та культури на Україні .Адже, доброчинність і меценатство Івана Мазепи сприяли збереженню і розвитку культури українського народу, що стало вагомим чинником формування його національної і політичної свідомості й подальшої боротьби за відродження держави .

В кінці бібліотекарі познайомили з художніми творами про нашого видатного гетьмана. Учням було цікаво ,що про Мазепу писав Тарас Шевченко, Джордж Байрон, Віктор Гюго, Володимир Сосюра та інші письменники світу. Захід пройшов пізнавально для школярів.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар