середу, 6 лютого 2019 р.

                   Віталій Біанкі 
         та його «Лісова газета»
       Літературна година до 125-річчя письменника
Основна мета проведення для дітей літературної години це:
1.Розвивати в дітей з перших років навчання в школі вміння аналізувати текст.
2. Розвивати  інтерес до читання;
 3.Виховати дбайливе ставлення  у дітей до природи.
6 лютого  Тетяна Рейда і  Вікторія Лунгу провели літературну годину .

Захід був проведений для учнів 1-В класу та 6-А класівОСШ №78.

Класні керівники-Елла Чернега та Юлія Продан.
 Тетяна Рейда, завідуюча  бібліотекою,   познайомила  першокласників   з творчістю та сторінками життя Віталія Біанкі, розповіла   про такий літературний жанр ,як «пізнавальна казка» .


Вікторія Лунгу  вголос прочитала твори  «Кто чем поет?,«Мышонок Пик и другие истории», «На птичьем дворе», «Хвосты».Твори увійшли в збірку  «Лесная газета». 
Усе найцікавіше,  незвичайне, все  що проходило в природі,автор переніс на сторінки "Лісової газети". Біанкі  працював над "Лісовою газетою" з 1924року і  до кінця життя вносив зміни. 
Елла Чернова ,класний керівник 1-В класу  ,провела з дітьми виховну бесіду про дбайливе ставлення дітей до своїх  домашніх улюбленців та природи взагалі.
За допомогою мультимедійного обладнання  діти прослухали знайомі дитячі пісні про  тварин .Із них такі як:«Кузнечик", "Две лягушки", "Как у наших у ворот муха песенки поет".
Учні( Олександра Дороніна,Микита Таманов,Таїса Мурликін,Злата Халько,Василіса Траксіль,Семи Кор,Женя Непорада ,Поліна Шахранова)активно приймали участь на уроці.Вони відповідали на запитання бібліотекарів та розгадували вікторину про лісові пригоди героїв .В кінці з цікавістю розглядали світлини життя  Віталія Біанкі та
 щиро дякували бібліотекарів за проведену годину. Біографія письменника:
Віталій Біанкі народився 11 лютого 1894 році  вПетербурзі. Таке гарне  прізвище дісталося йому від предків італійців. 
Можливо, від них же і натура, що захоплюється, артистична. 
Від батька - ученого-орнітолога  талант дослідника і інтерес до всього, "що дихає, цвіте і росте".
Коли майбутній  письменник був ще маленьким хлопчиком, він понад усе любив читати й слухати розповіді про дивне та різноманітне життя мешканців дикої природи. Його дім перетворився на справжній маленький зоопарк. І не дивно, адже батько Віталія був відомим ученим-природознавцем.


 Під час тривалих прогулянок у лісі він розповідав синові про кожну травинку та комашку, про пташку та звірятко. Любов  до лісу зробила  його  гарним мисливцем. Не даремно першу  гвинтівку  йому подарували в 13 років. А ще він дуже любив поезію. Своїм головним лісовим учителем Біанкі рахував батька.


Саме він привчив сина записувати усі спостереження.Через багато років  вони претворились в захоплюючі оповідання  і казки. Найзнаменитішою книгою Біанкі стала" Лісова газета". Усе найцікавіше,  незвичайне, все  що проходило в природі,автор переніс на сторінки "Лісової газети". 

Біанкі  працював над "Лісовою газетою" з 1924року і  до кінця життя вносив зміни. За допомогою батька хлопчик захоплююче  гортав сторінки великої, сповненої пригод і чудес книги, назва якої була» Жива природа».Письменник  закінчив Петербурзький університет і сам став ученим, дослідником, мандрівником, письменником.

У ті роки в місті при одній з бібліотек існував цікавий літературний гурток, де збиралися письменники, які працювали для дітей. Сюди приходили Чуковський, Житков, Маршак. Маршак і привів одного разу з собою Віталія Біанкі. Незабаром в журналі «Горобець» було опубліковано оповідання «Подорож червоноголового горобця». У тому ж, 1923 році, вийшла перша книжка ( «Чий ніс краще»). В Наприкінці 1925 року Біанкі був знову  заарештований і засуджений за участь в неіснуючої підпільної організації до трьох років заслання в Уральськ. У 1928 році отримав дозвіл переїхати в Новгород, а потім і в Ленінград. У листопаді 1932 року вийшов новий арешт. Через три з половиною тижні він був звільнений «за відсутністю доказів».
Упродовж 25 років, подорожуючи з біноклем та записничком, Віталій Біанкі створив майже двісті казок, оповідань та повістей. Цю справжню енциклопедію життя лісу та його великих і малих мешканців перекладено багатьма мовами світу.
Найбільш популярні серед дітей його книги «Лісова газета», «Оповідання та казки», «По слідах», «Де раки зимують» 

Немає коментарів:

Дописати коментар