четвер, 15 лютого 2024 р.

              День святого Валентина 

14 лютого є неофіційним святом усіх закоханих, яке пройшло крізь століття, і сьогодні широко відзначається у всьому світі.  Суспільне зібрало цікаві факти про історію виникнення найромантичнішого свята та традиції його святкування у різних країнах.


Чоловіки та жінки писали записки з ім'ям коханої людини та носили її в рукаві протягом тижня. День святого Валентина в Європі почали широко відзначати орієнтовно з XIII століття, а до України це свято прийшло лише з середини 90-х.

Закохані вітають одне одного з Днем святого Валентина, який вважається захисником тих, хто кохає. Цьогоріч свято всіх закоханих припадає на середу, але навіть у робочий день пари намагаються зустрітися, щоб провести разом час, дарують одне одному подарунки, влаштовують романтичні побачення.

Історія свята

Достеменна історія цього свята досі невідома, проте у більшості переказів та легенд його "винуватцем" називають ранньохристиянського мученика Валентина — єпископа з італійського міста Терні (місто розташоване неподалік Риму – ред.), який жив у III столітті.

Згідно з цією версією, святкування Дня закоханих почалося в Римській імперії у 270 році до нашої ери, за часів царювання Клавдія II (268-270 рр.). Під час ведення війни Клавдій начебто не хотів, щоб солдати вступали в шлюб, бо вважав, що одруження робить їх слабкими та обтяжує сімейним побутом.

Однак священнослужитель, на ім'я Валентин таємно вінчав закоханих. Коли правитель про це дізнався, єпископа схопили, піддали жорстким тортурам і згодом обезголовили за "антидержавницьку" діяльність. У ніч перед стратою, яка відбулася 14 лютого між 269 року, він написав дівчині, ймовірно, дочці тюремного наглядача, з якою подружився в ув’язненні, любовного листа у віршованій формі та підписав його: "Твій Валентин". Згодом такі листи отримали назву "валентинки".

У 496 році Папа Геласій I заснував День пам’яті Святого Валентина, якого вшановують 14 лютого. Вважається, що він зробив це, аби витіснити язичницьке свято римських "люперкаліїв", яке щорічно відзначалося 15 лютого.

У XIV столітті священника Валентина канонізували за благі діяння. Відтоді День Святого Валентина широко святкується у святому світі, в тому числі й в Україні. Проте Православна церква України заявила, що День Святого Валентина "не відповідає фактам з реального життя святого Валентина" та не належить до православної традиції.

За легендою, римський імператор Клавдій видав указ про заборону легіонерам одружуватися. Головним його бажанням було те, щоб воїнів не відволікали від справ сім'я, дружина та діти. Однак священик Валентин, всупереч закону, вінчав всіх бажаючих. Відтак, Клавдій розпорядився кинути непослушного священика до в'язниці.

Згодом Валентин закохався в дочку наглядача в'язниці і напередодні страти залишив їй записку зі словами любові "Твій Валентин". Лист став початком традиції писати своїм половинкам "валентинки" – листівки з освідченням у коханні.

Немає коментарів:

Дописати коментар