вівторок, 20 лютого 2024 р.

 

«Українська- мова вільних, мова миру» .


21 лютого- Міжнародний день рідної мови. З нагоди свята  для читачів  в читальній залі представлена книжкова виставка . Мета цієї виставки – поглибити знання про мову як основу духовності; виховати любов і повагу до української мови як мови державної та материнської; спонукати читачів до роздумів про долю рідного краю та його славних синів, про свою приналежність до українського роду.

 У світі налічується безліч мов. Мова кожного народу самобутня, розкриває менталітет і традиції нації, формує свідомість людини. Знання мови допомагає розширити кругозір, глибше проникнути в культуру іншої країни.

На  виставці представлені  книги, які розповідають нам про сучасну літературну мову, альманах, словники, підручники, збірки віршів великих українських поетів. Виставка розкриває перед відвідувачами бібліотеки історію походження української мови, непростий шлях її розвитку, всю велич та красу рідної мови .Кожен розділ виставки оздоблений сторінками книг з висловами великих митців слова про  рідну мову. Книжкова виставка містить твори художньої літератури - це своєрідна презентація та популяризація кращих носіїв української мови: Лесі Українки, Тараса Шевченка,  Івана Котляревського "Енеїда", Івана Франка та інших класиків та представників сучасної української літератури. Розміщено також   підбірку цікавих книжок для тих, хто не перестає вчити й плекати нашу рідну українську мову.


Ми, українці-щасливі, бо маємо свою державу-Україну і свою українську мову. Найцінніший та найбільший скарб, що дав Господь людині,- Слово.  Ніхто з земних істот не  володіє словом, тільки людина.  Наша мова-одна з найрозвиненіших у світі. Вона барвиста, співуча й лагідна. Мову не вигадаєш, не витвориш за рік чи два .Вона твориться віками, тисячоліттями.  І творить її весь народ. Мудрим може бути  той народ ,який вчиться рідної мови у дідів- прадідів, розмовляє нею, пише, співає, думає. І, звичайно ж, передає її своїм дітям і онукам.   Якщо  ж народ говорить чужою мовою, а своєї не шанує, цурається, то вона в'яне і гине. Так зникло дуже багато мов. І народи, які не вберегли рідної мови, тепер мусять розмовляти чужими. Тож кожен з нас і всі ми гуртом маємо плекати і берегти найкращу квітку рідної землі-українську мову.

 Наше слово дістало визнання і шани серед близьких і далеких народів. Україна створила мистецтво, визнане у всьому світі, дала людству геніальних мислителів, поетів. Наша мова породила Тараса Шевченка, а Шевченко зробив нашу мову прапором українства, серцем нації, символом непереможності. Саме мова показує приклад усім нам, як треба боротися, як ставати самостійними, незалежними. Ніні наша українська мова гордо звучить у багатоголоссі мов світу.

Запрошуємо до перегляда виставки у читальній залі бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар